Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2014 10:15 - Накратко: Глава 03. Зари I
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 1492 Коментари: 0 Гласове:
50


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Залива на Десетте реки, Кафевите земи, 5-та луна на 2493-то слънце от века на Лъва (12 488 г.пр.н.е.).
image
03.1. В обраслите с мангрови гори блатисти низини между вулкана Ку и Залива на Десетте реки се води битка. Народа на Ку срещу многобройно пигмейско племе, дошло през блатата от вътрешността на Кафевите земи. Пигмеите са по-многобройни и използват коварни бойни похвати (изненадващи засади и отровни стрели), но народа на Ку е въоръжен с по-съвършени оръжия (лъкове, копия, ластични прашки, ятагани, метателни дискове, а имат и малко пушки, наскоро изтъргувани от атлантите срещу сол, добита от мангровите листа, ценна абаносова дървесина и вонящ камък [сяра] от склоновете на вулкана Ку).
03.2. Тази битка е част от дългогодишна война между клановете от народа на Ку и пигмейските нашественици от вътрешността - в миналото Народа на Ку е бил изтласкан от същия този враг и е бил принуден да напусне равнините във вътрешността, да прекоси студените плата и да се установи в блатистите и пълни с комари земи край Десетте реки. Тук не е съвсем лошо - земята е плодородна (където гъстите гори позволяват прочистване), а морето е пълно с богатства (като например сочните морски паяци и тлъстите морски биволи [т.е. ламантини]).
03.3. Следва отклонение на тема насилие, смисълът и функцията на войната, мъжкото отношение към войната като начин на уреждане на сметки и ролята на жената като защитник на мира и стабилизиращ фактор за обществото - което е и причината народът на Ку да бъде на практика управляван от жените.
03.4. Войската на Ку не е многобройна, но е добре организирана - съставена е почти наравно от мъже и жени и е водена от предимно от жени. Обществото на Ку е доминирано от жените и макар и военните и ловни задачи да се полагат на мъжете, а Съветът на старейшините и Пазителите на вярата да са предимно мъже, всъщност почти цялата съдебна и законодателна власт принадлежи на жените - наследството върху земята (оттам и военната йерархия) и собствеността и принадлежността към клана се предават по майчина линия, а Майката на Народа назначава Старейшините и макар да се намесва пряко само в крайни случаи (като война например), тя има последната дума в делата на народа на Ку.
03.5. Заримунари ("Червената водна биволица") е един от най-добрите воини, един от личните телохранители на Майката на Народа (част от елитния отряд, известен като Дъщерите на Ку). Тя е натоварена със специална задача: да е свръзката между военните водачи на бойното поле и Дългия дом - щаба на централното управление на народа на Ку, който се помещава върху една укрепена скала, надвиснала над морето точно където планината среща океана. В момента тя е в центъра на една кървава бойна схватка и се опитва да си проправи път през една засада, устроена от пигмеите, на път обратно към брега, където ще докладва за ситуацията пред Съвета на Старейшините.
image
Откъси: Зари I (част 1) (част 2)
СЪДЪРЖАНИЕ

© Спасимир Радев


Тагове:   Атлантис,


Гласувай:
50



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 926467
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156