Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 23:04 - УМНИКА -- 17. Доко VI (1)
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 1336 Коментари: 0 Гласове:
31

Последна промяна: 09.01.2014 17:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Халдера, Атлас, Посейд, 3-та луна от 2496-то слънце от века на Лъва (12 485 г.пр.н.е.).

image 

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---   - Ето например погледни този панаир на верите. - тя махна с ръка към високите шатри наоколо. - Тук всяка религия, която в момента има поне неколцина последователи по света, си има свой представител. Малки религии и големи религии. Култове или цели църкви. Проповедници и свещеници, жреци или просто шамани. Попитай когото си избереш от тях и скоро ще разбереш, че цензурата поначало е рожба на религията. И защо ли? Ами защото всяка уважаваща себе си религия учи своите последователи, че всичко онова, за което нямат обяснение, е такова, каквото е, по заповед на някакъв разумен и всемогъщ господар, който си седи някъде там горе на небето. И за него няма нищо по-забавно от това да решава вместо хората кое е нравствено допустимо и най-полезно за тях, какво трябва и не трябва да знаят, какво трябва или не трябва да мислят. И на който му скимне да поставя под въпрос всичките тези разпореждания, го обявяват за изменник на вярата и скоро остава сам-самичък. Или направо го прокълват да гори във вечния Ад, както твърдят някои по-изкукуригали фанатици като Синовете на слънцето например. И тогава този дързък единак се озовава притиснат в ъгъла, останал сам срещу стената от мълчание. - тя го погледна сериозно в очите, а от игривите пламъчета сега не бе останала и следа. - А кой ли иска да живее такъв живот? Никой, който е с всичкия си, разбира се. Затова хората са послушни. И вярват в каквото са били приучени да вярват, още преди да са проходили.
- Но това е ужасно!  - успя да продума Додо.
- Не знам дали е ужасно, господин дипломат. - за пореден път го сръга тя. - За тях, управниците, важното е, че действа безотказно. И така мирът и спокойствието царуват сред хората, поне докато на онези горе не им доскучае и не решат да им наредят да се строят в редичка и да грабнат пушките в името еди-каква си благородна кауза. В смисъл, че я е измислил някой благородник. Но всъщност като се замислиш, хубавото му е, че през повечето време из повечето краища на света не се случва почти нищо интересно, да не говорим пък за нещо, свързано с насилие. – Цоци му намигна лукаво. – Да, хората умеят да ценят мира. И управниците с готовност им го дават. Стига да не задават твърде много въпроси. И да не търсят сами онова знание, което не е за тях, защото не са узрели за него. Който дръзне да го направи, рискува да остане самичък срещу всички. Ето, в това се крие силата на цензурата!
---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---


Следва...
Бележки под линия

© Спасимир Радев


Тагове:   доко,


Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 926512
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156