Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2012 15:29 - Интерлюдия. В спора се ражда истината?
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 3058 Коментари: 4 Гласове:
28

Последна промяна: 30.10.2012 15:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Ако спориш с човек, по-умен от теб - той ще те победи, но от това поражение ти ще извлечеш полза за себе си, ще се поучиш, може би промениш. Защото само глупакът и мъртвият не променят мнението си.

Ако спориш с човек равен по ум на теб - никой няма да победи, но в крайна сметка ще изпиташ удоволствие от борбата, от преплитане на интелекти, от играта на доводи. Удоволствието ще е в средствата, начина, по който ти се изразяваш и другия се изразява. Като танго на аргументите /дори и пълни противоположности/.  Единият прави крачка напред, другият - назад и... после ролите се сменят.

Ако спориш  с човек с по-слаб ум - то спорѝ не от желание за победа, а защото можеш да му бъдеш полезен. Спорѝ дори и с глупака! Няма да получиш нито слава, нито изгода… Но защо пък понякога да не се позабавляваш?




Тагове:   интерлюдия,


Гласувай:
28



1. tit - много еднообразно забавление, напоследък!:))
30.10.2012 21:49
танци - малко, ползи - още по!:)

Драго ми беше!:)))
цитирай
2. ran - в спора се ражда ... тангото :)
30.10.2012 22:34
а доколко то е истина - всеки решава за себе си
(мислех, че си ни зарязал!:)))
цитирай
3. teatarnamechtite - ран,
30.10.2012 23:13
Нищо подобно! Само сме в почивка между сезоните. :-)
цитирай
4. cinderellathespy - Информацията
31.10.2012 21:09
В спора човек изразява себе си, влиза със своята гледна точка, собственото светоусещане и най-вече със собствената самооценка. Дали спориш с по-умен от теб, с умен колкото теб или с глупав зависи единствено от твоите критерии за заобикалящия те свят и начина, по който оценяваш себе си в конкретния момент. Останалото е информация. В една книга бях чела преди време нещо, което ми хареса : осведомеността е най-важният ключ за вратите на успеха. Добре е радарът ти винаги да е добре ориентиран. Никога не се знае от къде може да дойде някоя добра идея, нито пък докъде ще те отведе тя. В споровете се раждат или не се раждат интересни идеи. Хубаво е да си толерантен към мнението на събеседника, да се научиш на търпение да изслушваш и да попиваш получената информация. Понякога се случва и така – от хора, които на пръв поглед си оценил с доста по-нисък социален капацитет от собствения ти можеш да научиш нещо полезно, което да ти помогне в критичен момент. А за тангото – мисля, че танго на аргументите може да играе само този, който е изучил изкуството на толерантност към мнението на другия, дори то да не съвпада с неговото и този, който в хода на спора не се стреми да убеди другия в своята правота на всяка цена.

Хубава вечер, teatar,
Ели
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 926766
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156