Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2015 10:05 - Накратко: Глава 24. Дион VII
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 1876 Коментари: 0 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Атлант, Атлас, Посейд, 5-та луна от 2496-то слънце от века на Лъва (12 485 г.пр.н.е.).
image
24.1. Дион е пратен с поредното куфарче, вече с карета и охранител - явно е важно. Спира се при минер.фонтани да си купи вестник. Публикацията му е бегло спомената. [Отклонение] за булевардния вестник.
24.2. Наскоро се е завърнал от Халдера, където се е разтушил и е срещнал Старата Вал. Тъкмо е успял да публикува теорията си на Спец.относителност в едно научно списание. Засега няма особен интерес.
24.3. Получил е писмо от Келиан ва-Мидор: предложение тайно да финансира работата му по приложение на оптиката и Белиал да защитят и публикуват разкритията му - в пряка конкуренция с Едомар.
24.4. По пътя среща Анере, адвокатката на Едомар, която идва да го извести, че след като научил за публикацията му, Едомар го предизвиква на публична демонстрация/двубой между двете теории.
24.5. Събитието ще се състои на фестивала на слънцестоенето, преди гладиаторските борби и церемонията за слънчевото затъмнение.
24.6. Дион я разпитва къде е Бенал и какво се случва с яхтеното им пътешествие (надявайки се да научи нещо за Халана), но се оказва, че те са проиграли парите си още на пристанището и са се върнали.
24.7. Адвокатката го увещава за негово добро да зареже теориите си и да служи на Едомар, той се противи: науката служи единствено на обективната истина. [Отклонение] за обективността.
image
24.8. След като се разделят, Дион продължава към Изумр.дворец. Изкушава се да използва лазера на Тесар и отваря куфарчето. Вътре има планове за саботаж на пирамида и набелязан Келиан за атентат.
24.9. Раздиран от противоречиви чувства: ентусиазиран от възможността да докаже откритията си, но и паникьосан как да представи теорията си пред широката публика, Дион търси Тесар в кръчмата за съвет.
24.10. Тесар смята, че Келиан изглежда е набелязан от Атла-Ра с цел удар, за да се пресекат плановете му да разкрие древните тайни. Така Дион взема окончателно решение.
24.11. Той го убеждава да наблегне на Общата относителност и да търси прост и достъпен начин да я онагледи. И да не забравя основите на научния процес. [Отклонение] за научния метод.
24.12. Дион е шокиран, когато внезапно в кръчмата влиза Халана! Тя го е издирвала и признава, че Бенал и братовчед му са проиграли парите за яхтеното пътешествие още на пристанището и тя се е върнала.
24.13. Следва емоционална сцена: прегръщат се и се целуват; тя съжалява, че го е изоставила и се заклева, че никога няма да позволи на нищо да застане между тях. Дион съжалява, че е продал портрета й.
image
24.14. Дион е на първата си любовна среща с Халана край Петия канал отвъд града. Романтичен пикник под залеза. Нарисувал й е с въглен красива скица, изобразяваща я приклекнала сред тръстиките.
24.15. Тя се оказва късогледа. Той й подарява малък бинокъл. След нощно къпане се сушат край огъня, гледат изгряващите звезди и свирят на хармоника и флейта. [Отклонение] за кожената флейта.
24.16. Дион обяснява за звездите и безкрайните разстояния и дълбините на космоса; ако вселената беше безкрайна и вечна, светлината от всички звезди отдавна да ни е достигнала и заслепила.
24.17. А дали има и други хора там сред звездите? Хора - съмнително. Но същества - може би. Само че няма как да ги срещнем. [Отклонение] за Вселената и нейното население.
24.18. Има нови инструменти, с които звездите могат наглед да се приближат (телескоп), а после да се запечата и документира местопложението им (фото-плаки и увеличителни кристали).
24.19. Едомар твърди, че виждаме чрез частички, излъчвани от очите ни. Но той греши - светлината е вълна с постоянна скорост - най-високата във вселената. [Отклонение] скоростта на светлината.
image
24.20. Обяснява как още древните, а сега и учените, са записвали как далечните звезди винаги се движат по едни и същи пътища, а по-близките планети шарят по своите орбити - повечето са елипси.
24.21. Само орбитата на Меркурий бавно се мести, сякаш Слънцето я придърпва. А Скитника се движи по свои си непредвидими правила. Опитвал се е да го проследи, но в поведението му няма никаква логика.
24.22. Звукът от 2та инструмента удря резонанс и Дион обяснява, че и звукът също е вълна, само че въздушна. Когато 2 вълни съвпаднат, взаимно се усилват; когато низините им съвпаднат, става "звукова дупка".
24.23. Капките се стичат от косата на Халана и правят концентрични вълнички в канала - в пристъп на вдъхновение, Додо се сеща, как да онагледи и светлинната вълна и да докаже постоянната й скорост!
24.24. Халана пита: "Ще ми свалиш ли някоя звезда, мечтателю?" Дион отговаря: "Не, но мога да се опитам да те откарам до звездите!" "Хайде стига наука, да направим резонанс помежду си и да се слеем!"
image
24.25. Следва страстна любов. Халана е много опитна в любовната игра и го подлага на сладко мъчение, като неколкократно почти го откарва до върха, а после го смъква обратно.
24.26. Тъкмо преди последния върховен миг тя прошепва "ти си моето слънце, а аз съм твоята звезда". И тогава го осенява идея! Едновременно с това той свършва.
24.27. Дион в просъница се прибира вкъщи и припряно изважда телескопа си, една от фото-плаките с тъмните образи на запечатаните планети и звезди и един увеличителен кристал. И се засмива истерично.
24. Дион VII (част 1) (част 2) (част 3) (част 4)

СЪДЪРЖАНИЕ

© Спасимир Радев
 


Тагове:   Атлантис,


Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 922663
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156