Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2015 09:42 - Накратко: Глава 22. Дион VI
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 2663 Коментари: 2 Гласове:
40


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Атлант, Атлас, Посейд, 3-та луна от 2496-то слънце от века на Лъва (12 485 г.пр.н.е.).
image
22.1. 18-годишният Дион вече година работи при Едомар, изтъкнат учен, индустриалец, философ и държавник.
22.2. Вечерта в кръчмата, докато наблюдава игра на бира-понг и как няколко проститутки си търсят клиентела, той си мисли за Халана и за предопределението си на велик откривател.
22.3. Когато разглежда разслоението на светлината през чашата си, някой праща лазерен лъч и така се запознава с Тесар Найкулон ве-Мелатоме, налудничав беден учен с много сходни интереси с неговите.
22.4. Тесар разкрива своята омраза към Едомар: Едомар му е откраднал откритието, дискредитирал го е и го е уволнил. [Отклонение] за конспирациите. [Отклонение] за статичното електричество.
22.5. Истината за ролята на Едомар: правителството и жречеството Атла-Ра са му възложили да изследва естеството на светлината и да докаже божествения й произход. В стремежа си да държи под контрол умовете на масите, висшият клир иска да държи монопола над календара на религиозните празници посредством използване на слънчевите цикли за предсказване на слънцестоенията и затъмненията.
22.6. Едомар отстоява отдавна наложеното вярване, че светът е като часовников механизъм, създаден и нагласен от Създателя, че светлината е частици, които струят от очите на хората и така те виждат всичко наоколо - и че бялата светлина е чистата светлина и когато премине през призма, различните цветове са частици от светлината, които летят с различна скорост. И същевременно прави добър бизнес с ел.крушки и е на път да монополизира електрическия пазар. А държи Дион близо до себе си, за да може да следи изкъсо изследванията му. [Отклонение] за електричеството.
image
22.7. Тесар увещава Дион да отвори едно от куфарчетата, които винаги разнася от Едомар до Изумрудения дворец, и да научи с какви неща се занимава неговият опекун. Но ако го стори, Едомар ще разбере! Не и ако го отвори по другия начин: освен ключалка, всяко куфарче има фоточувствителни клетки, които се отварят с невидима (ултравиолетова) светлина. Тесар вади специален уред (лазер).
22.8. Дион споделя с Тесар, че чувства, че е предопределен за велики дела, ще надмине всичките си учители и ще промени историята. Ето, съдбата дори с Тесар е избрала да го срещне.
22.9. Тесар не вярва в съдбата: животът е низ от случайности, а ако едно събитие изглежда като намеса на съдбата, значи някой умишлено го е нагласил да се случи.
22.10. Тесар го съветва да замине за фестивала за пролетното равноденствие - да се разтовари, да подреди мислите си, а и да потърси някои отговори. Там да търси Старата Вал, тя може да вижда бъдещето. Но нали не вярваше в съдбата и суеверията? Старата Вал вижда по различен начин бъдещето, тя не хвърля карти и не разчита на случайности. Има и други начини да се вижда, и светлината е в дъното им.
22.11. Разговор за светлината, докато наблюдават играта по бира-понг. А каква ли е скоростта на мисълта? Не знам, но мисълта няма предели. Нито пък човешката тъпотия.
22.12. Тесар споделя опита си със свободното падане с една кабина. Всички тела изглежда падат с еднакво ускорение и едновременно.
22.13. Това кара Дион да си припомни мисловния си експеримент със светлинния лъч и влака и специалната относителност и в хода на разговора прави ново откритие: общата относителност!
22.14. Тесар няма пари да си плати питието и чрез своя лазер доказва, че всяко действие има противодействие, като заслепява някакъв здравеняк и предизвиква свада в кръчмата, за да се измъкнат навън.
22.15. Отвън Тесар подарява лазера на Дион и му казва, че ще му потрябва. Нека този лъч ти бъде пътеводна светлина по избрания от теб път.
image

Дион VI (част 1) (част 2)

СЪДЪРЖАНИЕ

© Спасимир Радев


Тагове:   Атлантис,


Гласувай:
40



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vostroto - :)Много красив ефект, точно като за ...
16.02.2015 21:00
:)Много красив ефект, точно като за Театъра на Мечтите:) Не знам как си успял, но ми хареса:)
цитирай
2. teatarnamechtite - За кой точно ефект става въпрос?
17.02.2015 09:05
Това е просто едно стъклено топче, което пречупва някакъв лъч светлина.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 924728
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156