Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2014 13:08 - Накратко: Глава 17. Доко VI
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 1365 Коментари: 0 Гласове:
46


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЕПИЛОГ I
Келиан ва-Мидор наблюдава експеримент по управление на съзнанието чрез ключови думи. Разговаря с двама бели жреци на Атла-Ра, изнудва ги да му предоставят Огледалото на Времето за един опит.
ПРОЛОГ II
След като е бил свален от власт и заточен в една отдалечена пещера сред планините, Ведо Ресад пише писмо-послание до народа, в което говори за мимолетната народна любов към своите водачи.
Халдера, Атлас, Посейд, 3-та луна от 2496-то слънце от века на Лъва (12 485 г.пр.н.е.).
image
17.1. Доко пристига в Халдера, на брега на морето при делтата на р.Ейрион. Ежегодният събор на вещиците, маговете и ясновидците. Панаир на религиите, състезание с жури.
17.2. Шатри, гозби, шумна масова сбирка с много музика, танци и проповеди. Всяка религия се рекламира свободно. Битници живеят в комуни. Пресрещат доста инвалиди в колички, запътили се нанякъде.
17.3. Наоколо агенти на Паяците слухтят за нередности. Отклонение: за цензурата.
17.4. Църквата на Рама се е захванала да строи храм с много идоли. Местните негодуват - това е непозната религия от далечни земи, няма място тук! Протести пред храма, докато работниците строят.
17.5. Някои се мият в свещените води на реката, за да се очистят от греховете или да се приготвят за последния си път (мнозина остават край Халдера, за да умрат и да ги погребат в морето).
17.6. Среща с Хохо, Кралят на клошарите, пропаднал пияница, проиграл всичко на хазарт. Агитира ги за лотото. Мирише ужасно и се гордее с това (никой не го доближава). Отклонение: изкуството да вониш на смърт.
17.7. Някаква жена продава зелев сок - утрешната напитка. Отклонение: за алкохолизма. "Ако ви сърби лявата ръка - това е на пари, ако ви сърби носа - това е на пиячка; ако са и двете - това е на пиячка на аванта". Появява се един нахакан рус младок (Дион!), който й се присмива: "Ако имаш прекрасна жена, ослепителна любовница, страхотна къща, нямаш проблеми с данъчните; ако когато ходиш по улицата, винаги грее слънце и минувачите ти се усмихват - кажи НЕ на пиячката!"
17.8. Цяла секция с шатри на астроложки, които правят хороскопи. Отклонение: за хороскопите.
17.9. Старата Вал - сляпа столетница от планините с ясновидски способности, контактува със змиеподобни същества и предсказва бъдещето. Игуаната й е Шоко. Дион пак се навърта сред тълпата зяпачи. Известни големци се тълпят на опашка пред колибата й. Който не е с билетче, бива връщан, независимо от ранга си. Един големец: "знаеш ли кой съм?" "Ти си големия шеф, и кво? Следващия!"
17.10. Додо не е на опашката, само гледа отстрани. Вал се вцепенява и се развиква: "има тука един с мустаци, млад; той ще донесе много нещастие!" Додо си мисли, че е той и бърза да си тръгват.
17.11. Четат се древните кодирани записки на Наскалор на староатлантски, които уж предсказват края на света: апокалипсис, потоп, вулкани, небето пада в морето. Лъвът ще умре, идва новият Век на Рака.
17.12. Медиумът хипнотизатор Кашмарунд. Спиритически сеанси, контактьори с духове на умрелите. Додо е силно впечатлен, но Цоци го кара да изчакат медиума отзад за личен разговор. Като дипломат, Додо твърди, че прави проучване за медиумите по света. Отначало онзи се пробва на "частен" сеанс и налучква за Додо. Отклонение: за медиумите. Но после го притискат с въпроси. Той признава, че всъщност е комедиант и фокусник, който е скептик. Чрез мисловни трикове демонстрира несъстоятелността на всичките тези суеверия (уж говори с мъртвите близки).
image
17.13. Лечителката Джанилея. Лекува с ръцете си, усеща енергийните полета на хората. Извършва чудеса и изцеляване (но подбира "изцелените", като отпраща явно недъгавите). Има зла бяла котка. Събира пари в кофички и си купува скъпи дрънкулки, с които цялата се е окичила. Предлага на Доко да му отстрани белезите по ръката, но той се стряска от страховитите й инструменти и отказва.
17.14. Цоци обяснява: Някои от тези държат частица от истината, повечето са шарлатани. Хората са доверчиви и лесно се пристрастяват към свръхестественото.
17.15. Състезание по търсене на вода с клечки. Нахаканият рус младок (Дион) представя прост начин за тестване на достоверността (двойно-слепият експеримент). Резултатът: просто налучкват!
17.16. Гимнастически ритуал на Папа Дун, стар мъдрец, който проповядва любов, примирение и единение с природата - срещу "скромно" заплащане. Активистите му са прострели мрежа в култ към Майката. Прави се на аскет, а живее охолно в палат от известността си, не плаща данъци (регистриран е като благотворителен), но пък се говори, че плаща дял от печалбата за държавата.
17.17. Дун: Земята е богинята Гея, тя е жива и ни изпраща сигнали, отмъщава ни, ако се отнасяме зле с нея. Отворете съзнанието си, не използвайте толкова главата си, доверете се на инстинктите си.
17.18. В ъгъла е старо дърво с хралупа на старец-аскет от Атла-Ра. Около него са насядали деца, разказва приказки. Ню-ейдж: камъкът има душа, неговата същност е "камъчност". Всеки през живота си трябва да засади по 1 дърво и да накара други двама да засадят и те. "Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти". Времето е замръзнал поток от моменти, които съществуват едновременно; могат да бъдат видени от просветените с дарба и в определени моменти на годината.
17.19. Чагам, космясал проповедник с тюрбан от Синовете на Слънцето говори против упадъчното атлантско общество и как възмездието скоро ще дойде и всички ще горят в Ада. Повечето му се смеят, има и дюдюкания. Но все пак водят децата в Къщата.
17.20. Валиладур ва-Ролатар, проповедник на Белиал проповядва невярата. Отклонение: какво печелим, ако станем атеисти днес. Атеистичен доминионизъм: човекът над всичко; има една правда извън и над боговете и войната и убийството в нейно име е приемлива, ако служи да заличава невежеството.
17.21. Дион спори с него като агностик. Оклонение: типичният аргумент между агностик, атеист и теист. Аргументът му: моралът не произлиза от религията, той я предхожда; защо се стремим към другия свят след живота, какво още искаме от този; късметлии сме да сме на този свят, трябва да му се насладим максимално, вместо да го жертваме в полза на обещания по-добър свят в отвъдното. "Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той".
17.22. Синовете на Белиал организират масово горене на чуждите религиозни книги. Заформя се спречкване със Синовете на Слънцето, Чагам си изпуска нервите и заплашва Посейд с потоци от кръв. Намесва се стражата и ги арестува и двамата, после панаирът продължава, все едно нищо не е било.
17.23. Доко се запознава с Дион - млад и обещаващ учен с велики планове. "Ако искате да разсмеете Бог - разкажете му плановете си". "Боговете не играят на зарове. Те хвърлят карти. И държат силните ръце". Дион му дава визитка и разказва за себе си - отскоро има дело с политици; копеле на знатен човек е. "Ако дълго време не са се обаждали роднините или приятелите - значи всичко им е наред".
17.24. Доко научава новините от Бега - Расо Панавел е свален и е под домашен арест; Ведо Ресад управлява чрез подставен Съвет на Мъдреците, скоро няма да има избори на Вожд. Край с Народовластието?
image

Епилог I / Пролог II
Доко VI (част 1) (част 2) (част 3)

СЪДЪРЖАНИЕ

© Спасимир Радев


Тагове:   Атлантис,


Гласувай:
46



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 925650
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156