Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2014 10:32 - Накратко: Глава 13. Доко V
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 1212 Коментари: 0 Гласове:
41

Последна промяна: 06.10.2014 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гуна, Кафевите земи, 2-ра луна от 2496-то слънце от века на Лъва (12 485 г.пр.н.е.).
image
13.1. Додо и Цоци пристигат с малък камилски керван на границата на триъгълника, където се срещат Амаз, Риф и Гуна. Отклонение: за нереалността на границите.
13.2. Оттук планината се спуска към крайбрежните равнини. Пътят през последните дни е бил тежък, дори е имало снежни фъртуни в проходите, което не е толкова рядко за тази част от Каф.земи. Спират на границата да похапнат твърди питки. Отвъд има бежански лагер с хора от Амаз и вътрешността на пустинята, отиващи към бреговете на Гуна. Много палатки сред прахоляка. В единия край се вихри сватба - музика и танци, но хората са бедни и покрити с парцали.
13.3. Додо го сърби ръката. Предводителят на кервана ги предупреждава да внимават - сред бежанците не е никак безопасно. Хората са отчаяни, бягат от лошата реколта и войната и са готови на всичко да преминат в Посейд, дори без документи - някои ще се пробват да прекосят проливите под прикритието на нощта със самоделни лодки и салове. Други ще си платят прескъпо, за да ги пуснат. Отклонение: за бежанците и целите им.
13.4. Спускат се в равнината на Гуна. На входа на лагера има опашка от бежанци от Амаз, много от тях имат за крайна спирка Посейд. Гуна е отдавна под контрола на Посейд - потенциалните имигранти са пресрещани още там от имиграционните власти (отличаващи се с небесносините си шапки). Забелязва сред тях и служащи жени - изглеждат доста строги и имат желязна дисциплина, но не са много загрижени за бежанците.
13.5. В лагера цари мизерия. По-заможните имигранти масово раздават подкупи на граничните власти, за да им изфабрикуват разрешителни за преминаване. Ситуацията е несигурна - наоколо обикалят банди трафиканти на хора, върлуват обирджии и лихвари, а за сигурността бдят малък брой местни стражари и изпратените от Посейд имиграционни власти, които са много подкупни.
13.6. Додо се представя на един бюрократ от граничните власти, който го съветва да изчака утрото, за да отплава към Посейд. Научил, че си има работа с чуждестранен дипломат, той му разкрива философията на атлантите за бежанците. Отклонение: за имигрантите и проблемите, които създават.
13.7. Бюрократът забелязва белезите по ръката на Додо. Сърби ли те? Задава му гатанка: колко лъчи има слънцето? Додо не разбира. Може би дамата ще знае? Цоци се разбързва да си ходят. Той им казва в коя палатка ще са.
13.8. Додо и Цоци са настанени в голяма обща палатка заедно с още десетки бежанци. Докато Цоци излиза навън да преговаря за по-малка палатка, Додо се разсейва с някакви хлапета, които ритат топка, и изгубва от очи чантата и тя изчезва. Някой ги е обрал! А вътре са били граничните им пропуски! Една старица му казва, че няма начин да преминат в Посейд без документи.
13.9. Додо изхвръква навън да търси Цоци, но се натъква на съмнителна групичка. Казва им, че няма нищо ценно у себе си, после побягва. После някакви му предлагат опиум, той отказва. Отклонение: за опиума.
13.10. Зад ъгъла вижда Цоци обградена от неколцина натрапници, очевидно с нечисти намерения. Хваща го страх и не посмява да я защити. Но с изумление гледа как Цоци размазва от бой натрапниците. Впечатлен и ужасен, тихо се връща в палатката.
13.11. Цоци също се прибира. Договорила се е с една от многото групи трафиканти на хора - ще ги прекарат тайно нощес извън лагера, а после ще се качат на лодка и ще прекосят проливите - но трябва да им платят още на тръгване. Додо няма никакви пари. Но тя изкарва една голяма дванайсетоъгълна златна монета и казва, че ще им стигне. Пълна е с изненади!
13.12. После хапват питки и лягат да поспят, преди да е залязла луната - нощта ще е дълга. Додо се върти дълго до нея. Накрая се унася и сънува изригващ вулкан - но не прилича на онзи от прожекцията на Вожда, а е по-скоро на четиристенна пирамида. Тя бълва огън и накрая върхът й избухва в пламъци.
13.13. Събужда се от невероятна глъчка отвън. По улиците през нощта е започнало масово сбиване, прераснало в безредици. Банди грабят навред, а стражарите са изтикани в дъното на лагера. Атлантските войници охраняват администрацията и стрелят напосоки. Някой дава знак на Цоци и тя го повежда покрай целия хаос извън лагера. Отвън чака тайният конвой към брега.
image

Откъси: 13. Доко V (част 1) (част 2)

СЪДЪРЖАНИЕ

© Спасимир Радев


Тагове:   Атлантис,


Гласувай:
41



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 926062
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156