Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2014 10:51 - Герои: Додо и бегианците
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 1471 Коментари: 0 Гласове:
44

Последна промяна: 15.04.2014 10:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image 
  Додо Капад (Доко; „Мишока“). Основен герой в Книга I „Мишока“ и Книга II „Умника“. Младият заместник на Ведо Ресад, Съветника по Знанието на Върховния вожд на малката и изостанала държавица Бега. Изпратен от правителството на Бега на посещение в Посейд, за да проучи местните обичаи в най-развитата страна на света и да се върне с ценни съвети за това как се управлява една съвременна държава. Неговото пътуване през земите на атлантите ще го срещне с множество странни хора и ще го постави в ред любопитни ситуации, като в процеса на разгръщане на сюжетната линия, читателят се запознава с културата и порядките в атлантската Федерация. На вид Додо е възпълничък и не особено привързан към активната физическа дейност. Но затова пък е млад и интелигентен и лесно се адаптира към всякакви ситуации и хора. Добър слушател и все по-умел манипулатор, който с течение на времето се отърсва от наивните си представи за света.
Скоро след заминаването си от Бега, Додо неволно е въвлечен в широкообхватна международна конспирация, чиито следи водят към самото сърце на Федерацията. Замесени са държавници от най-висок ранг, както и опасни чуждоземски терористи, които заплашват мира в Посейд. Докато стъпка по стъпка навлиза все по-надълбоко в дебрите на политическото задкулисие, Додо се превръща в ключа към задействането на зловещия план на незнайните кукловоди.
Прототипи: Симеон Дянков, Николай Василев, Двуцветко (Тери Пратчет – „Цветът на магията“ и „Фантастична светлина“).
image
Расо Панавел. Новоизбраният Върховен вожд на Бега, една забутана и изостанала република недалеч от брега на Черното езеро (т.е. Черно море). Млад, надъхан и решен да направи добро впечатление. Но неопитен и не особено компетентен. Макар и не по негова вина, новогодишната му реч (на практика встъпителна за управлението му) се оказва пълен провал, но поне той осъзнава колко малко опит в управлението има и затова решава да изпрати свой дипломатически представител в могъщата страна Посейд, за да събере уроци и съвети как се управлява държава.
В края на краищата народът не му прощава гафа и го сваля от власт, като така поставя под угроза младата и крехка демокрация в Бега. При мистериозни обстоятелства, полицаят Матей от XXI в. от н.е. попада във времето на предделувиалния свят и се натъква на Расо в пещерата, където той е прокуден в изгнание от собствения си народ. В края на Книга II „Умника“, двамата извършват странен скок през пространството, а навярно и през времето и попадат на тайнствен остров, населен със страховито чудовище и група чернокожи диваци, където по някакво необяснимо стечение на обстоятелствата заварват дивачката Незеири и агент Къркланд.
Прототип: Росен Плевнелиев.
image
Ведо Ресад („Ведо Вечния“). Дългогодишен Съветник по въпросите на знанието към правителствата на няколко поредни Върховни вождове на република Бега. Разполага с безкрайно много връзки вътре и извън страната, създадени къде по легитимен, къде по съмнителен начин. На пръв поглед стар пияница и чревоугодник, на когото не му пука за нищо и без угризения се отървава от всяка възложена му задача, като я прехвърля на подчинените си. При по-внимателно вглеждане обаче се оказва ловък манипулатор и крояч на заплетени схеми, които в края на краищата поставят цялата власт в държавата в неговите ръце. Ведо Ресад е най-отявленият проводник на атлантските интереси в Бега.
Прототипи: Лорд Хавелок Ветинари (Тери Пратчет, Светът на Диска), Ахмед Доган, Вежди Рашидов.

СЪДЪРЖАНИЕ

© Спасимир Радев


Тагове:   Атлантис,


Гласувай:
44



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 926088
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156