Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 09:50 - Основни концепции от действителния свят
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 3346 Коментари: 10 Гласове:
58

Последна промяна: 08.04.2014 13:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Ролята на политиците. Предделувиалният свят изобилства с некомпетентни и наглед недосегаеми политици с високо самочувствие, които си въобразяват, че от тях всичко зависи. А всъщност истински добрият държавник би следвало да гледа да не се пречка твърде много на пътя, който страната му така или иначе сама си е избрала да поеме (либертариански подход). В действителност повечето политици на ключовите постове не са нищо повече от пионки в ръцете на ловки и могъщи задкулисни кукловоди с огромни възможности. Проблемът е, че такива има много, а всеки дърпа чергата към себе си. С нарастване на влиянието и мащабите на Федерацията, тези апетити за власт започват да се проявяват все по-видимо и да предизвикват опасни пукнатини в структурата на атлантското общество, които ще го тласнат в непредвидима и в крайна сметка самоунищожителна посока.
Псевдонауката. Суеверията, превърнати в полурелигиозно учение. Псевдонауката, погрешно представяна за научно знание. И извличането на икономическа полза от невежеството и доверчивостта на хората.
Технологиите. Една от застъпените в поредицата дилеми е дали технологиите дават реален пълен контрол над живота ни, или всъщност самите хора се променят заради тях и стават техни роби – дали наистина е необходимо безспирното функциониране на съвременните технологии, или всъщност обществото се води от идеята на всевластните индустриалци, повелителите на технологиите, че тяхното съществуване би било единствено изгодно и целесъобразно, ако те фунционират непрестанно и въпреки потребностите на хората?
Традициите. Описваното общество до голяма степен се основава на спазването на старите традиции, чийто произход и предназначение никой вече не помни. Стремежът е към съблюдаване на традицията просто заради самата нея, като начин за постигане на чувство за принадлежност и единство и усещане за сигурност в този иначе несигурен свят и поддъжане установения обществен строй – което е в услуга на статуквото. Все по-бързо развиващата се наука и технологии обаче са на път да разклатят устоите на това закостеняло общество и да издигнат нови силни на деня, а в резултат се заражда вътрешен конфликт, който ще разтърси изоснови Федерацията.
Изборите. Не умерените или мъдрите политици управляват най-добре, а тези, които са загрижени, че могат да загубят на следващите избори. И особено тези, които са в клопката на мрежата от влияние, в която конците се дърпат задкулисно от безименни олигарси с дебели връзки и много пари.
Тероризмът. Тайните служби, които уж са призвани да защитават сигурността, умишлено допускат проявата на международен тероризъм, за да оправдаят колонизаторския милитаризъм на собствената си държава и превръщането на Федерацията в полицейска държава.
Вземането на заложници. За политиците животът на отделния човек няма никаква стойност: например когато терористите вземат заложници и изнудват Федерацията с неизпълними искания, нейните лидери дават ясен сигнал, че съдбата на заложниците не ги интересува особено, а същевременно тайно изпращат специални части - но не за да спасят заложниците, а за да се отърват от терористите, независимо от цената в човешки животи.
Инсцениран тероризъм. Сред често използваните похвати на тайните служби е уреждането на покушение срещу важен държавник и последващо обвиняване на иначе невинен, но твърде неудобен дисидент, който е беззащитен пред произвола на властта. Целта е дестабилизация и насаждане на страх и омраза сред населението, което създава идеалната почва за по-милитаристичен подход към външната политика, както и удобен претекст за орязване правата на гражданите.
Супергероите. Супергероят с изключителни способности често поема функцията на коректор на недостатъците на правосъдната и правораздавателната система. Излиза, че когато нещо спешно трябва да се свърши, не може да се разчита на полицията или бюрокрацията. Тогава на сцената излиза супергероят. Но това е белег за вроден недостатък в начина, по който функционира обществото.
Медиите. Четвъртата власт служи като перфектното средство за манипулиране на масите, по-ефективно дори от техниките за контрол на съзнанието, които тепърва започват да се разработват от някои безскрупулни учени, поставени в услуга на жадните за власт задкулисни фактори.
Жречеството. Институцията на просветените е пропита с корумпирани овластени лицемери, чиято основна задача е спъване на всякакви искрени усилия за помагане на бедните, бездомните и онеправданите и задържане на процесите на обществен прогрес в постоянно състояние на лесно управляема стагнация. Повсеместният възход на научното знание обаче става все по-труден за удържане, а това неминуемо ще доведе до конфликт, в който жречеството далеч не е в по-изгодната позиция.
Енергийната зависимост. Стремежът на атлантската Федерация е към използване на задграничните инфраструктурни инвестиции в енергетиката и комуникациите в приятелски настроени страни като проводник за прокарване геополитическите интереси на великите сили, които хранят имперски амбиции. Методът за постигане на това е да се използват влиятелни местни политици в ролята им на лобисти-пионки, действащи в полза на Федерацията.
Консуматорското общество. Материализмът на масите и потребяването заради самото потребяване се превръщат във все по-видима характеристика на атлантското общество, а чрез културното влияние на Посейд над чужди земи, тази особеност се разпространява и зад граница. Получава се омагьосан кръг: хорските нагласи определят пазара, но и пазарът се стреми всячески да формира нагласите. А най-много от това печелят олигарсите, в чиито ръце атлантската държавна и военна машина се превръща в удобно оръдие за извличане на огромни печалби.
Тривиални открития. Тоалетната хартия е всъщност едно от най-гениалните и епохални открития на човечеството. Невероятно е как едно наглед незначително изобретение може да промени всичко.
Технофобия. Прекомерно бързото развитие на науката и правенето на нови открития създава усещане за несигурност в бъдещето, която избива в неподозирани посоки. Навлизането на техологиите в ежедневния живот на иначе доста консервативното атлантско общество поставя куп етични проблеми, произхождащи от дълбоко вкоренени порядки и разбирания за това кое е „праведно“ и кое е „грях“. Вмешателството в човешкия геном и опитите за контрол на съзнанието чрез технологиите, до които арианците ще прибегнат в един по-късен етап от поредицата, са сред най-противоречивите етични проблеми в науката. Както и използването на първоначално мирни открития за военни цели – една конспирация, в която един от основните герои (Дион), воден от слепия си стремеж да остави трайна следа в историята на науката, постепенно ще бъде въвлечен.
Мъчения на пленници. Изтръгването на важна информация чрез изтезания е друг един морален проблем, който ще бъде застъпен в Книга III. Тази практика създава предпоставки врагът също да се отнася жестоко към своите пленници. Използваното оправдание е, че по време на война целта оправдава средствата. Но светът така или иначе постепенно се приближава към състояние на постоянна война. И рано или късно наглед временното изкривяване на етичните правила ще се превърне в трайно - хората свикват с него, прагът им на толерантност се смъква и те започват да възприемат доскоро непростими неща като съвсем нормални и приемливи.
Пиянството на един народ. Алкохолът и опиумът предоставят утеха и забвение, временно отърсване от тежката истина, че животът на обикновения човек може и да е лишен от смисъл. В стремежа си да отстранят причините за отчаянието, управниците се концентрират върху симптома (алкохола и опиума), вместо първопричината (социалната неправда) и първоначално се опитват да ограничат разпространението му. Но хората са изобретателни - те намират начини да си го набавят тайно в домашни условия. В своето безсилие, управниците сменят тактиката и решават да извлекат материална изгода от хроничното пиянство на своя народ.
Системата на затворите. След атентата в края на Книга II „Умника“, затворите стават почти изцяло частни и се препълват с всякакви заподозрени за подривна дейност, както и множество дребни престъпници (предимно разпространители на опиум). От евтината експлоатация на труда им отново изгода имат олигарсите и влиятелните индустриалци, но от друга страна този процес предизвиква конфликт между тях и традиционните феодални робовладелци и търговци на роби, чиито интереси се застрашени.
Институцията на робството. Робството е широко застъпено в атлантското общество. Някои от най-могъщите хора в държавата са именно търговците на роби, които набавят своята „стока“ от средите на дребните престъпници, а напоследък – все повече и сред пленниците от далечни земи, които все по-често попадат в полезрението на колонизаторите атланти (каквато е и една от основните героини, Зари). С нарастване влиянието на арианците по висшите етажи на властта във Федерацията, те прокарват закони, които институционализират и регламентират робството.
Енергетика чрез пирамиди. Архитектурата на големите пирамидални храмове, пръснати из основните градове на Федерацията, се подчинява на принципите на свещената геометрия: определено разположение на съставните й елементи само по себе си канализира земната енергия за различни цели, възползвайки се от недоловимите вибрации на земните недра. Употребяват се и разнообразни кристали и сплави, за да се усили ефектът. Енергетичните технологии на атлантите залагат на възползване от естествените трептения на Земята чрез постигане на резонанс в пирамидите. Всеки материал вибрира при определена честота. Това е и в основата на пирамидите: те са така конструирани, че да улавят вибрациите на Земята и на самото пространство, да ги усилват и така да произвеждат енергия, която се пренася и/или складира чрез кристали. Тази древна технология е била и в основата на успешното впрягане на електричеството от видния индустриалец Едомар Сидонис ве-Крумолбе, което постижение го е превърнало в най-могъщия предприемач и един от най-влиятелните мъже във Федерацията.
Други концепции.

СЪДЪРЖАНИЕ

© Спасимир Радев


Тагове:   Атлантис,


Гласувай:
58



1. iliada - Като че ли няма какво да се каже в п...
08.04.2014 12:21
Като че ли няма какво да се каже в повече.........
цитирай
2. zaw12929 - Страхотен постинг, който маркира ...
08.04.2014 12:54
Страхотен постинг, който маркира опорните точки на човечеството
Казвам само за "Технофобия"- та тя ще ни доведе до космическата цивилизация, а несигурността идва от възможностите на най богатите да отнемат правото на всички да имат човешки условия...
Поздравляния за текста, че ви пука за хората!
цитирай
3. teatarnamechtite - илиада,
08.04.2014 13:14
Винаги има какво да се каже повече. :-)
цитирай
4. teatarnamechtite - dedenze,
08.04.2014 13:14
Обидни коментари към други участници ще бъдат моментално трити.
цитирай
5. teatarnamechtite - zaw12929,
08.04.2014 13:17
Технофобията е страх от технологиите. Не виждам как страхът от технологиите може да доведе до една космическа цивилизация. По-логично е да се случи тъкмо обратното.

В този списък съм загатнал само част от основните теми, застъпени в тук представената поредица (в предния постинг набързо са изредени и някои от второстепенните теми).
цитирай
6. leonleonovpom2 - Поздравления!
09.04.2014 08:25
За оригиналността на идеята, за съвременните истини, за изпълнението й!
Все повече се убеждавам в гениалността на народа ни, мачкан от, хайде ще ги разделя само -- от не гении!
цитирай
7. teatarnamechtite - леон,
09.04.2014 09:06
Те паралелите в тази история са по-скоро от целия свят, не само от нашия народ. Федерацията е събирателен образ на повечето империи от недалечното минало и настоящето, най-вече САЩ.

В тази история нашата страна намира своя паралел в държавицата Бега.
цитирай
8. injir - Aми ние направо сме си държавицата ...
11.04.2014 05:20
Aми ние направо сме си държавицата Бега... :)
цитирай
9. teatarnamechtite - инджир,
11.04.2014 09:42
Тъкмо това казвам и аз. :-)
цитирай
10. ishchel - Хвърлих само един поглед
14.04.2014 15:01
страхотно четиво - оставям си го за по късно да си го прочета судоволствие!
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 922595
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156