Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2014 11:00 - Паралели с действителния свят
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 3628 Коментари: 1 Гласове:
45

Последна промяна: 31.03.2014 15:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В замисъла на поредицата, често представени в развлекателно-пародийна форма, е залегнало голямо разнообразие от географски локации, исторически личности и социално-обществени и природни явления от нашата действителност. Някои примери:
image
Държави/народи
Атлантската Федерация - събирателен образ на Британската империя, Съединените Американски Щати и отчасти Римската империя. Най-високоразвитата за времето си държава на света с население от 64 млн. (почти една четвърт от общото население на Земята). Средище на обществения, научния и политическия живот и основен притегателен център за останалите народи. С времето атлантското общество потъва в самодоволно охолство и неусетно се трансформира в изгладнял за експанзия хищник – което вещае неприятности както за целия свят, така и за самата Федерация.
image 
image
Ариан – най-северният и най-самостоятелен измежду петте острова, съставящи атлантската Федерация. Арианците са особен народ – суров, праволинеен, лишен от въображение и подчертано нихилистичен. Социално-политическата структура на арианската автономия все повече заприличва на амалгама между древното спартанско общество и Хитлерова Германия – а среброкосите арианци никак не се свенят да заявят своите нарастващи претенции за контрол над политическия живот в самата метрополия. Благодарение на засилващото се влияние на техните представители във властта, групата на Синовете на Белиал, те успешно инфилтрират повечето ключови институции в държавата и способстват за ускорената трансформация на атлантското общество, тласкайки го в угодна на тях посока.
Бега – за прототип съвсем недвусмислено е използвана България от края на XIX и началото на XX в. Малка и незначителна, изостанала във всяко отношение страна, населена с ограничени хора и съхранила архаични социални порядки. Тук олигархичната властническа структура има изразено феодален характер, но и се отличава с наивната представа, че фасадата на „народовластието“ е реалното лице на демокрацията – нещо, с което бегианците всъщност дълбоко се гордеят. С течение на времето, Бега попада в полезрението на експанзионистичните апетити на атлантите и от задрямало, идилично кътче на Зелените земи (Европа), неохотно се превръща в преден пост на разрастващите се борби за геополитическо надмощие между атлантската Федерация и нейните регионални противници.
Зелените земи – еквивалент на днешна Европа, с някои минимални модификации. Поради факта, че описваният времеви отрязък попада в рамките на последния глациален период, голяма част от Централна и Северна Европа е покрита с вечна ледникова шапка и субполярна тундра и е рядко населена от примитивни номадски племена. В земите около Средното море (Средиземноморието) обаче съществуват множество сравнително развити малки държавици с разнороден държавно-обществен строй, които, неспособни да съзрат наближаващата от запад заплаха, не са в състояние да се обединят навреме, за да противостоят на експанзията на атлантите и така се превръщат в пионки на различните атлантски политически фракции.
image
Кафевите земи – еквивалент на днешна Африка. Населени в по-голямата си част от диви племена, с изключение на отделни сравнително развити общества като Кем (преддинастичен Египет). Оттук водят началото си повечето религии по света; тук е съсредоточена и значителна част от природните ресурси в познатия свят, към които Федерацията гледа с все по-нарастващ апетит. Кафевите земи ще се окажат основно бойно поле и преден пост в колониалната експанзия на атлантите.
Изтокът – смесица от екзотични ориенталски общества като многолюдната Империя Рама (древна Индия), мистичната Империя Нага (Индонезия/Индокитай), безкрайно далечният Цеф (Китай) и др.
Жълтите, Червените и Оранжевите земи – съответно еквивалент на Северна, Централна и Южна Америка. Задният двор на атлантската Федерация – сравнително слабо изследван материк, рядко населен с разнородни племена, живеещи в родовообщинния строй. След като става ясно, че тези земи са извънредно богати на природни ресурси, атлантите ще обърнат взор и към тях в стремежа си към глобална доминация.
image
Дванайсетте провинции – съставните части на атлантската Федерация. Имената им са взаимствани от писанията на „спящия ясновидец“ Едгар Кейси и всяка от тях се отличава със собствени характерни природно-географски, обществено-политически и културно-етнически особености, много от които имат своя паралел в реалния свят.
Му – изчезналият континент на митичните лемурийци. Потънал под вълните на южния Индийски океан след унищожителен глобален катаклизъм, десетки хиляди години преди събитията от основната сюжетна линия на поредицата. Оказва се, че Първият потоп не е бил никак случаен и вероятно е бил умишлено предизвикан от войната между гущероподобните лемурийци и техните врагове и бивши питомци, атлантите. Това противостояние обаче далеч не е приключило – то продължава зад кулисите на историята, обхваща голям брой успоредни времеви линии и засяга съдбата на цялото човечество. Именно тази скрита война, протичаща с променлив успех през хилядолетията и в различните успоредни версии на света, ще се окаже ключовата сюжетна линия, която по деликатен начин е втъкната в цялото повествование на поредицата.
СЪДЪРЖАНИЕ

© Спасимир Радев


Тагове:   Атлантис,


Гласувай:
45


Вълнообразно


1. iliada - Интересен постинг!
31.03.2014 20:02
Интересен постинг!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 925469
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156