Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2014 14:22 - Герой: Мат
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 2843 Коментари: 7 Гласове:
57

Последна промяна: 03.02.2014 20:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Млад чернокож полицай от нигерийски произход, един от най-талантливите и многообещаващи сътрудници в Следователския отдел на Пловдивското полицейско Управление. Живее в ромското гето в квартал Столипиново и се увлича по изтънчената френска кухня и романите на Агата Кристи. Прагматик до крайност, здраво стъпил на земята и скептичен към всичко свръхестествено. Нима някъде, някога из всички разклонения на безкрайната и вечна Мултивселена е възможно да съществува по-чудноват екземпляр от вида хомо сапиенс?
Навярно. Но поне едно е сигурно: няма нищо случайно в това, че Мутиу Адеволе, или както всички обичат да го наричат - Матей, изведнъж попада във вихъра на събития, обвити в дълбока тайнственост и очевидно носещи огромно значение за съдбините на земи и народи, простиращи се далеч отвъд дребната и незабележима България от 2020 г. от н.е.
Когато странните необясними явления с разместването на времето зачестяват в омагьосания триъгълник сред родопските планини и още и още хора продължават да изчезват безследно, само за да се върнат след дни, състарени с десетилетия, със случая се заема американското разузнаване. А Матей се оказва най-подходящият партньор на безкрайно надъханата агентка от ФБР, г-ца Кели Къркланд.
Двамата се впускат в нечувано приключение, което ще ги отведе до места и времена, за чието съществуване никой никога не е подозирал. А енигмата на безименните мълчаливи господа с бомбетата бавно започва да се разплита брънка по брънка пред очите им.


© Спасимир Радев


Тагове:   мат,


Гласувай:
57



1. pvdaskalov - Не разбирам какво става...
03.02.2014 20:12
... или ще стане тук, но това не пречи да харесам написаното.
Поздрави!
Пи-Ер
цитирай
2. teatarnamechtite - пвдаскалов,
03.02.2014 20:33
Към пълното съдържание на досега написаните 2 книги има препратка отдясно в блогрола. Линк:

http://teatarnamechtite.blog.bg/zabavlenie/2013/01/05/vekyt-na-lyva-sydyrjanie.1038701

Главите, озаглавени "Мат", се отнасят към този герой.

Предстои 3-та книга.
цитирай
3. vmir - Интересно.
03.02.2014 23:17
цитирай
4. batogo - !!!:))) Поздрав!
04.02.2014 06:12
Заформя се интересна интрига...
цитирай
5. анонимен - Истинско попадение на автора /с явно дълбок "недвусмислен" намек/
04.02.2014 13:06
е изборът на главен герой - "млад чернокож полицай от нигерийски произход, един от най-талантливите и многообещаващи сътрудници в Следователския отдел на Пловдивското полицейско Управление и живеещ в ромското гето в квартал Столипиново на Пловдив".

Имам обаче няколко въпроса, за да се очертае напълно "житейската характеристика" на героя :

- от коя етническа група - хауса, игбо, или йоруба;
- каква религия изповядва - ислям, или християнство. В Столипиново живеят цигани и от двете религии;
- какви са тези увлечения по "френското", като имаме предвид, че Нигерия е завладяна от Англия през 1885 г., става протекторат на Британската империя на 1 януари 1901 г. и чак през октомври 1960 г. става напълно независима държава ?

Поздрави и напред !!! :)
цитирай
6. teatarnamechtite - андрешко (част 1)
04.02.2014 13:37
За да бъде възможно да отговоря на така ребром поставения пакет от жизненоважни за повествованието въпроси, първо ще се наложи да внесем известна яснота относно това кой точно пита - откъдето евентуално можем да направим и заключения относно мотивите, които биха могли да се крият зад именно така поставените питания.

Първи въпрос. Изборът на никнейм "Андрешко" от какво точно е продиктуван - от присъща и вродена склонност към използване на дребни хитрини от страна на неговия притежател, или от конкретен етнически-регионален произход на същия? А също, какво е отношението му към ролята на съвременната буржоазия в нашето общество и какви постъпки е направил в защита на исконното право на обикновения човек да прецака висшестоящия при първа възможност? Друг въпрос, от който авторът живо се интересува, е: докъде се простират уменията на питащия, обозначил себе си като "Андрешко", в управлението на Безмоторно Средство за Превоз (съкратено Б.С.П.) с животинска тяга една магарешка сила (в частни случаи - магарешка сила и половина - когато въпросното впрегатно е консумирало извънредно голямо количество люти чушки)?
цитирай
7. teatarnamechtite - андрешко (част 2)
04.02.2014 13:39
След като направим тези жизненоважни за повествованието уточнения, вече можем да пристъпим към разяснение по горезададените въпроси.

Името Мутиу в повечето случаи се свързва с етноса йоруба, населяващ предимно югозападните области на Нигерия, както и източните части от Бенин. Характерен пример е футболистът Мутиу Адепожу, роден в Ибадан, Югозападна Нигерия, щат Ойо. В случай, че читателят, обозначаващ себе си като "Андрешко", държи да научи още подробности по въпроса, авторът е готов да предложи онлайн препратки за допълнително самообразоване по темата. Кръвната група, номерът на обувките и ръстът в сантиметри на въпросния герой представляват ли интерес? ;-)

На втория въпрос. Предвид гореизложеното описание на героя и досега описаните в историята събития, свързани с него, съвсем очевидно е, че героят е атеист. Това най-ясно си проличава от главата "Мат I", която бе публикувана в този блог преди повече от година (виж препратката към Съдържанието в блогрола).

Авторът не е съвсем сигурен откъде у читателя, обозначаващ се като "Андрешко", се е създало впечатлението, че е пречка даден индивид да се увлича по нечия чуждоземска кухня, без задължително страната му да е била завладявана преди повече от столетие от въпросния чужд народ, комуто принадлежи въпросната кухня (и очевидно е получила независимостта си далеч преди обсъжданият герой да се е родил). Един логичен въпрос в отговор на подобно предположение би бил дали българите, на които им се нрави японската кухня, някога са били завладявани от японците. Авторът ще се радва да научи повече подробности за това по какъв именно начин работи така изложената от уважаемия читател Андрешко логика.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 922661
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156