Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2013 17:32 - УМНИКА -- 00. Епилог II
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 2668 Коментари: 10 Гласове:
50

Последна промяна: 09.01.2014 17:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
Треперливата мараня отново изпълни неголямото пространство, което отделяше тримата мъже в сивите костюми от тъмните телца, които се поклащаха ведно с вълните. Пронизителните писукания на делфините се смесиха със свирепото свистене на вятъра и плющенето на неуморимото море - възмутено и обвиняващо.
"Да ги унищожаваме ли? Едва ли това е крайната ни цел", снизходително си помисли онзи по средата. "Но виж, да ги доведем до състояние на безмозъчни и непотребни домашни любимци, та веднъж завинаги да престанат да ни се пречкат из краката - виж, това вече е една наистина съблазнителна възможност. А току-виж ни се оказали и полезни".
"Освен това, след всичките тези векове ние успяхме да открием кой е най-мощният двигател на прогреса", дръзко добави мъжът отляво.
Но мисълта му бе най-безцеремонно прекъсната от внезапен порив на вятъра, който рязко подхвана светлосивото му бомбе и го запрати на няколко стъпки навътре към брега. Онзи търти да бяга подире му, подтичвайки от камък на камък, докато проклетата кръгла шапка се търкаляше на широки подскоци някъде в посока на далечните дюни.
На морските твари обаче изглежда никак не им бе до смях. Трептящата мараня бе станала толкова гъста, че останалите двама господа вече почти не можеха да различат ширналия се в далечината хоризонт, където причернялото море срещаше надвисналото отгоре му небе.
"Какво, не го ли знаете? Ха-ха!", помисли си онзи вдясно, а по крайчеца на устната му пробяга нещо като плахи наченки на ехидна усмивка. "Ето едно нещо, което дори вие, с всичката мощ на свръхразвитите си, навързани в паяжина мозъци, за толкова време не сте успели да прозрете. Добре, нека ви разкрием една малка тайна. Защото днес, след този малък, но доста сладък успех, сме настроени особено благотворително."
Той кимна безмълвно на своя събрат, без да изпуска бомбето от здравата си хватка. Първият това и чакаше. С всичкото самодоволство, което успя да намери у себе си, той бавно и тържествено си помисли:
"Най-мощният мотив в цялата Мултивселена да продължаваш да вървиш все по-напред и нагоре е... жаждата за мъст!"


image
КРАЙ НА II КНИГА.   ---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
  Бележки под линия

СЪДЪРЖАНИЕ

© Спасимир Радев



Тагове:   умника,


Гласувай:
50



1. travell - :) Като цяло в природата
21.10.2013 18:03
мотивът е по-скоро жаждата за себедоказване, да се покаже даден екземпляр като по-добър от другите. При хората е вече много сложно :)))
цитирай
2. kalin8 - Привет!
21.10.2013 19:03
Пропуснал съм много нещо...
Ще се завръщам в този блог, както се види! Хареса ми стилът, а и много други неща!
Поздравления за написаното!
Б.
цитирай
3. teatarnamechtite - калин,
21.10.2013 19:13
Супер! Всеки отзив или съвет е добре дошъл. Като цяло ще си дам 1-2 месеца почивка, докато измъдря в подробности 3-та книга. И след Нова година подновявам писането!

Междувременно можеш да наваксаш:

http://teatarnamechtite.blog.bg/zabavlenie/2013/01/05/vekyt-na-lyva-sydyrjanie.1038701

Приятно четене! :-)
цитирай
4. anin - Според мен
21.10.2013 23:37
Лесно не се пише книга, дори разказ съм пробвала и не ми се получава...
Така че поздравления за моженето ти!
Успех!
цитирай
5. teatarnamechtite - анин,
21.10.2013 23:56
Абе да ти кажа... веднъж като му напипаш ритъма... и като вече имаш в най-общи линии цялата идея вътре в главата си... нататък нещата почват да се подреждат. Отначало е по-тегаво. После, стига музата да не избяга, работите някак си текват от само себе си.
цитирай
6. htpcl - мотивът е по-скоро жаждата за се...
22.10.2013 00:23
travell написа:
мотивът е по-скоро жаждата за себедоказване, да се покаже даден екземпляр като по-добър от другите. При хората е вече много сложно :)))


tezi mai ne sa hora
цитирай
7. batogo - !!!:)))Поздрав!
22.10.2013 12:39
Според мен жаждата за мъст е двигател само на примитивното съзнание. Затова съм по-склонен да се съглася с Травел, а моето лично убеждение е, че основния двигател е жаждата за себе-познание, себе-усъвършенстване и достигане до чистото съзнание, мотивиран донякъде от възможността за себе-изява и себеуважение...
цитирай
8. teatarnamechtite - батого,
22.10.2013 13:46
Предвид същността и произхода на въпросните господа с бомбетата (което все още не сме разкрили изцяло в историята, но за което все пак вече дадох няколко подсказки в този Епилог), струва ми се, че "примитивно съзнание" е най-точното определение, да.

Оказва се, че колкото и да е напреднала в техническо и научно отношение една цивилизация, ако дълбоко в себе си тя се води от примитивни подбуди, то тя си остава изначално примитивна, независимо за колко развита възприема сама себе си.

Така че, струва ми се, делфините са съвсем в правото си да ги съдят.

Нека не забравяме, че всяка глава от историята се разкрива през очите на даден герой (или както е в случая - група герои). Съответно и изречените в нея разсъждения за света произтичат от гледната точка на съответния герой, а не задължително на самия автор.

Така че в момента все едно спориш с героя защо мисли по този начин. Явно си има своите собствени основания.
цитирай
9. htpcl - i sled kato postignat sebepoznanie ...
22.10.2013 13:52
i sled kato postignat sebepoznanie sebeusavarshenstvane i sebeiziava i im se svarshat motivite... pochva degradaciata i takiva gadnichki motivi kato zavist, alchnost, jajda za vlast i za mast vzimat vrah. t.e. nastapva izrajdane
цитирай
10. injir - Ако е това причината - мъст - то вс...
23.10.2013 21:57
Ако е това причината - мъст - то всеки , който се ръководи от нея, ще стигне до никъде.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 922557
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156