Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2013 21:19 - УМНИКА -- 22. Дион VI (2)
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 6390 Коментари: 2 Гласове:
36

Последна промяна: 09.01.2014 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---
- Да кажем, че аз си се рея свободно в открития космос с ей това стъклено топче и ей тази лампа в ръка и изведнъж реша да изпратя един бял лъч светлина към теб тъкмо в момента, в който ти профучаваш оттам заедно с кабината, докато се ускоряваш равномерно нанякъде. От моята гледна точка какво ще се случи с този лъч?
Тесар се почеса неспокойно по главата. По високото му чело вече бяха избили няколко ситни капчици студена пот. Той сбърчи вежди в умствено усилие.
- Ами нищо особено, предполагам. - отвърна предпазливо. - Просто ще огрее по права линия от единия край на кабината до другия и ще си отлети нататък.
- Именно! По права линия! Поне от моя гледна точка. - ухили се Дион. - За мен той ще си остане един прав лъч светлина и нищо повече. Но ти, който си вътре в ускоряващата се нататък кабина, не би ли трябвало да видиш как лъчът полека се изкривява надолу?
- Така би трябвало да стане, да... - отвърна Тесар. – Ако се движа достатъчно бързо, де. Почти колкото лъча. Но накъде биеш, човече?
- Дотук добре. - невъзмутимо обяви Дион. - Но нали току-що установихме, че между това какво се случва вътре в една падаща към земята кабина и в една друга кабина, дето се рее безцелно през празния космос, по начало няма никаква разлика и няма начин да определиш в коя точно от двете кабини се намираш, освен ако не ги наблюдаваш отвън? А съответно и между кабина, дето си седи върху земята и онази, която се ускорява през космоса със същата сила, с която Земята привлича всичко. Разлика няма и не може да има. – той със задоволство забеляза кимването на озадачения очилатко. - Ами ако приемем, че кабината не се ускорява из космоса, ами стои закотвена за земната повърхност под постоянната сила на земното притегляне и аз реша, та пусна онзи лъч през нея, тогава какво трябва да се случи с него?
- Чакай, чакай... - прекъсна го Тесар. - Да не искаш да кажеш, че... Че светлината ще се изкриви? И в двата случая?

image
---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---




Тагове:   Дион,


Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Странно, но този разговор за вре...
29.07.2013 23:17
Странно, но този разговор за времето и неговото изкривяване ми е познат. Някъде съм го чувала... :)
цитирай
2. teatarnamechtite - инджир,
29.07.2013 23:34
Интересно къде ли. ;-)
цитирай
3. injir - Разказа ми го един познат. Имаше ...
30.07.2013 23:15
Разказа ми го един познат. Имаше същия аватар.
цитирай
4. teatarnamechtite - инджир,
31.07.2013 10:11
Познаваш Омер Симпсън? :-D
цитирай
5. injir - Не. Говоря за моя познат. Не позн...
04.08.2013 22:35
Не. Говоря за моя познат. Не познавам Омер.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 926230
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156