Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 23:38 - УМНИКА -- 18. Зари V (1)
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 3272 Коментари: 5 Гласове:
37

Последна промяна: 09.01.2014 17:33


Зеления нос, Кафевите земи, 10-та луна от 2493-то слънце от века на Лъва (12 488 г.пр.н.е.). 

image

---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---


- Като цяло, туй пиратите не сме лоши хора. - сякаш се опитваше да се оправдае капитанката. - "Сички по някое време сме били обикновени хора с обикновен живот. Аз например нявгаж си имах кръчма в Ог, недалече от великия Олмо с бронзовите кубета. По-скоро кръчмичка беше. Или кръчме. Ама се оказа, че не"й лесно да се опра"яш току-така с онез" мръсни управници. - тя гневно изруга под носа си. - Само ти се навират в личните работи. И все ти искат да си плащаш за туй, после за онуй... И не те оста"ят на мира! Накрая се случи тъй, че останах без пукната пара. И ща не ща, се принудих да се върна към пиратството. По-доходоносно е, без съмнение. Стига да ти стиска да резнеш няколко тикви.

- Върнала си се към пиратството? - отбеляза Зари. - Нима по-рано, преди да станеш честна ханджийка, също си се занимавала с този, хъм, почтен занаят?
- О, туй вече е една дълга и предълга история. - изкикоти се Ерил. - Някой ден ш" ти я разкажа цялата. И не че бех кой зна’й колко честна като ханджийка. Както и да е. Мисълта ми е, кое ‘й най-важното нещо, за да станеш истински пират? Пиячката, на първо място!
Тя се зае да налива на гостенката си от разреденото вино с треперлива ръка и къде разля половината, къде уцели гърлото на бокала. Сетне се пробва да налее и на себе си. Цялото усилие й отне около две минути.
- Бира, бренди или вино... к"вото успееш да намериш по тез" размирни морета, все ‘й добре! - най-сетне изрече тя и изхълца. С което затвърди съмнението на Зари, че бе пияна. - Е, предимно разредено вино кат" туй тука, ама к"во да с" прави. В днешно време даже най-великите пиратски капитани трудно с" добират до нещо по-така.
Възрастната жена подаде чашата на своята събеседница и продължи:
- Така че пий! Льокай до насита! Колкот" повече с" наливаш, толкоз по на пират ш" го докараш, ш"знайш! Даже накрая може да с" научиш да викаш с дрезгав глас, "Що пак свърши виното, а!?" Ха-ха-ха-ъъгх.
Тя избухна в глуха кашлица, сякаш се бе задавила от твърде бързата глътка. Зари се надвеси над нея и услужливо я потупа по гърба.
---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---


Следва...
Бележки под линия

© Спасимир Радев


Тагове:   зари,


Гласувай:
37



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Всяко нещо - когато му дойде врем...
25.05.2013 09:18
Всяко нещо - когато му дойде времето... :)
цитирай
2. travell - :)
25.05.2013 11:25
Чета те от време на време така да се каже... Не може ли някак си по-накратко около по-малко герои да се развиват събитията?
цитирай
3. teatarnamechtite - травел,
25.05.2013 11:49
За съжаление на множеството нетърпеливи читатели в Блог.бг, които вероятно (и съвсем разбираемо) са свикнали и очакват да четат постове, не по-дълги от 1 страница (но затова пък после отделят часове за писане на дълги и многобройни коментари), опасявам се, че тези мои писания изначално не са замислени като някакъв сбор от разказчета, нито пък като кратка новела. По-скоро си представи поредица от доста дебели томчета и ще си по-близо до истината. ;-)

Вярно е, че както по-рано беше споменато тук, форматът (а и аудиторията) на Блог.бг може би не е най-подходящият за подобни пространни творения, но все пак съм избрал именно него като платформа да "складирам" една по една главите, преди да бъдат събрани накуп в книга (първата от поредицата). Пък хем и така имам шанс да получа някой и друг отзив и съвет, докато поне някаква по-търпелива част от аудиторията проследява как върви развитието на историята.

Що се отнася до дължината и сложността на разказа, за последно този въпрос беше подробно обсъден в коментарите тук:

http://teatarnamechtite.blog.bg/zabavlenie/2013/04/10/mishoka-12-zari-iv-2.1099445#comments

А повече подробности по този доста обширен "проект" съм дал тук:

http://teatarnamechtite.blog.bg/zabavlenie/2013/04/06/mishoka-12-zari-iv-1.1097917#comments

При едно по-внимателно вглеждане проличава, че общо взето основните герои са само четирима. Това си личи по заглавията на главите - всяка от тях носи името на съответния герой, за който се отнася. Всички останали персонажи, които временно се подвизават тук-там из историята, са само второстепенни герои, които служат за придвижване на действието и развитие на основните герои. :-)

От друга страна, някои добре известни фантастични поредици включват доста по-огромен брой герои с десетки заплетени връзки между тях - и това в никакъв случай не им е попречило да се харесват, а някои дори да бъдат филмирани. Аз нямам чак такива претенции и всичкото това си го пиша за собствено удоволствие. Но, след като преди бях посъветван да сменя стила и да "сгъстя" нещата, скоро установих, че ако го направя, това просто повече няма да е моят начин на писане. А с това ще си отиде и удоволствието.
цитирай
4. travell - !
25.05.2013 19:38
Ти си авторът, ти решаваш. Читатели всякакви, не можеш да нацелиш вкуса на всеки, то е ясно. Имаше една сентенция, не знам дали ще я предам правилно. Каква била разликата между обиновения художник и твореца художник?
Обикновеният художник рисува това, което продава. Творецът художник продава това, което рисува.
Сам се сещаш, че повечето в блога сме в ролята на обикновения художник, къде съзнателно, къде несъзнателно, но някои от нас се опитваме да бъдем (доколко успешно незнам) и в ролята на твореца.
Та мисълта ми бе: Искайки да угодиш на всеки, ти неминуемо ще влезеш в ролята на обикновения художник. Аз си признавам, че не съм привърженик на дългите романи, но това не ме изключва от читателската аудитория. Когато имам време чета. Също така не значи, че ти от утре трябва да пишеш къси разкази, за да те чете всеки. Правилно постъпваш, като си следваш своята концепция.
цитирай
5. teatarnamechtite - травел,
25.05.2013 21:16
Ей, точно уцелваш темата на една по-предна глава, където един майстор наливаше акъл в главите на чираците си, всеки от които вероятно си е въобразявал, че от него ще излезе някой гений-творец:

http://teatarnamechtite.blog.bg/zabavlenie/2013/03/28/mishoka-11-dion-iii-1.1069067

А всъщност само един от тях се оказва, че има такива заложби:

http://teatarnamechtite.blog.bg/zabavlenie/2013/03/31/mishoka-11-dion-iii-2.1070208

Майстор Адело говореше тъкмо за посредственото изкуство, което е за общо ползване (той го наричаше "скапано изкуство"). Ето част от монолога му:


"Всъщност като се замислите, нима именно посредствените не постигат най-големите успехи? Нима те не се ширят охолно в големите палати, не се хранят по три пъти дневно с най-отбраните блюда и не се возят на най-новите карети в града? Огледайте се наоколо! Драги господа, светът се управлява от посредствените."

:-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 922534
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156