Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2010 15:39 - МИШОКА -- 04. Доко II (2)
Автор: teatarnamechtite Категория: Забавление   
Прочетен: 1132 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 09.01.2014 16:59


---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---

Написана в далечното 2054-то слънце от века на Лъва, "Истинска политика за леваци" бе обезсмъртила откровенията на славния държавник, превърнал се по принуда в пълководец, а после и по задължение - във владетел на цял Посейд. Тя проследяваше предполагаемите му успехи като Пръв министър на областта Атлас, сетне - като Председател на Голямата дузина, а накрая и като Върховен министър на Посейд и Ариан. Сред легендарните перипетии на Отамар имаше дейни участия в няколко последователни и съвсем случайно избухнали войни между тогава все още разпокъсаните области на атлантския континент и прилежащите му острови, които по някакво щастливо стечение на обстоятелствата (но по неговите твърдения - съвсем закономерно) той до една бе спечелил за Атлас, завземайки властта над останалите единайсет области, населени в древни времена от атлантите. Така в крайна сметка за пореден път целият континент Посейд, а също островите Ариан, Ог, Ейр и Аталия били обединени в единна държава, а новопровъзгласеният Върховен министър не се посвенил да използва всякакви средства, за да укрепи и разшири властта си. Именно тези методи той описваше по много забавен начин в увлекателното томче с жълтата подвързия.
Основният и единствен принцип на "истинската политика" според Отамар Керинал ва-Биориан бе да се придържаш към идеята за "умението да извличаш от ситуацията само онова, което е истински постижимо". С други думи, когато ножът е опрял в кокала, най-разумното нещо е да не си губиш времето с излишни самозаблуди и да не се залъгваш с невъзможни очаквания, а да държиш погледа си единствено върху изгодата, която е очевидно постижима. "Да пресегнеш ръка, само ако си уверен, че ще можеш да сграбчиш нещо", както пишеше самият Отамар. "Защото после не е сигурно, че ще имаш втора възможност да се пресягаш. Или пък че ще са ти останали пръсти".
В наръчника не липсваха и такива загадъчни излияния като: "Грубовати великани има по всички светове; в твоя свят, ако срещнеш един такъв великан, който може да сгъне и да напъха в устата си цяла печена патица наведнъж, без да си избърше после пръстите - значи има начин да се справиш с него. Та значи каква е тайната на политиката ли? Ами задължително е постигането на добър съюз с арианците. След това можеш спокойно да си отдъхнеш и да пийнеш едно. За самите арианци не се притеснявай - те не пият".
От друга страна, по повод на изкуството на дипломацията, което се бе оказало също толкова решаващо за успехите на неговото управление, колкото постиженията на бойното поле, Отамар мъдро бе отбелязал: "Трябваше да намеря смелост да му кажа, че ризата му на вид е като смачкана дамска шапка; но вече си бях изпукал патроните, след като по-рано му бях заявил, че неговият револвер не е в състояние да рани и бълха, дори ако се прицели от два пръста разстояние. И се оказах прав в преценката си: тялото ми не претърпя никакви по-нататъшни щети, а и ризата му наистина бе твърде неудобна за ръкопашен бой по вина на досадните гънки, които имаше по ръкавите."
И разбира се, кой би могъл да забрави най-знаменитата забележка на древния мъдрец: "Не се бой от съседа си; не си мисли, че е по-добър от теб. Виждал съм трима императори без дрехи и мога да ви уверя, че гледката не е никак, ама никак впечатляваща".
---ПОРАДИ СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА АВТОРСКИ ПРАВА, ОТ НАСТОЯЩАТА ГЛАВА СА ПУБЛИКУВАНИ ОТДЕЛНИ ОТКЪСИ. ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА ПОЛУЧИТЕ СЛЕД ИЗПРАЩАНЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ---



Тагове:   доко,


Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: teatarnamechtite
Категория: Забавление
Прочетен: 926092
Постинги: 245
Коментари: 1453
Гласове: 15156